Liviu Dragnea: „PSD este un partid curat, dar trebuie să scoatem în evidență onoarea”

Liviu Dragnea: „PSD este un partid curat, dar trebuie să scoatem în evidență onoarea
Publicat: 30/10/2015, 13:17

Dragnea a precizat, într-o declarație făcută la Negrești Oaș, înaintea Comitetului Executiv Național al PSD, că la această reuniune va fi o primă lectură a Codului de conduită, documentul urmând să fie adoptat la următorul CExN, în câteva săptămâni.

Liderul PSD a precizat că acest cod cuprinde reguli de conduită și comportament, dar creează și posibilitatea aplicării unor sancțiuni, în condițiile în care se încalcă aceste reguli sau în condițiile în care unii dintre membrii PSD se găsesc într-o anumită situație penală generată de fapte de corupție.

Întrebat câți membri PSD ar putea intra sub incidența acestor măsuri, Dragnea a spus: „Eu cred că sunt foarte puțini, avem peste 450.000 de membri, aproape 500.000, deci partidul nu va avea de suferit, va rămâne un partid mare și eu cred mult mai mare și mai puternic”.

El a fost de asemenea întrebat dacă, în opinia sa, PSD va fi un partid mai curat după aplicarea acestui cod.

„PSD nu e murdar acum, PSD e un partid curat, dar trebuie să scoatem în evidență ceea ce ne caracterizează în general și anume onoarea, cinstea, demnitatea și un comportament corect. Pentru aceasta trebuie să adoptăm acest cod și să-l aplicăm la rigoare atunci când e cazul”, a arătat Dragnea.

Comitetul Executiv Național al PSD discută, vineri, noul Cod de etică și conduită pentru membrii de partid, cu sancțiuni pentru social-democrații acuzați sau condamnați pentru fapte de corupție, însă aplicarea sancțiunilor nu va fi automată, ci decisă individual, de către conducerea PSD.

Potrivit proiectului de Cod, prezentat vineri de Liviu Dragnea în ședința CExN, precum și public, noile sancțiuni se pot aplica membrilor împotriva cărora este pusă în mișcare acțiunea penală, este începută urmărirea penală, este dispusă arestarea preventivă sau care sunt trimiși în judecată, condamnați în primă instanță sau condamnați definitiv cu executare pentru fapte de corupție.

Codul de conduită nu prevede sancțiuni diferențiate pentru aceste noi elemente de integritate prevăzute în obligațiile membrilor PSD, deciziile urmând a fi luate la nivel județean sau central de către instituțiile abilitate ale PSD.

Astfel, sancțiunile ce pot fi aplicate sunt retragerea sprijinului politic, suspendarea din funcția politică, suspendarea din calitatea de membru de partid și excluderea din partid.

Deciziile se vor lua individual, în urma unei analize a Comisei Județene de Etică, Integritate și Arbitraj sau a Comisiei Naționale de Etică, Integritate și Arbitraj. Aceste comisii vor face propuneri către Biroul Permanent Județean al PSD sau către Biroul Permanent Național, care vor avea cuvântul final în aplicarea unei eventuale sancțiuni. Comisia județeană și, respectiv, BPJ vor avea competențe în cazul membrilor PSD fără funcții în partid la nivel local. Comisia Națională de Etică și, respectiv, BPN al PSD vor avea competențe în cazul membrilor cu funcții de conducere la nivel județean.

Liderii PSD din conducerea națională a partidului, respectiv membrii Biroului Permanent Național, vor putea fi sancționați doar după o evaluare a Comisiei Naționale de Etică, decizia finală aparținând Comitetului Executiv Național.

Comisia Națională de Etică, Integritate și Arbitraj se poate autosesiza în cazul în care consideră că sancțiunile propuse de comisiile județene sunt necorespunzătoare sau nu au fost stabilite, deși acest lucru se impunea.

În oricare caz, Biroul Permanent Național poate dispune asupra hotărârilor luate la nivel județean, de către comisiile de etică, sau chiar la nivelul Comisiei Naționale, putând să le mențină, modifice sau chiar infirme. În cazurile liderilor din conducerea centrală a partidului, aceste prerogative sunt preluate de către Comitetul Executiv Național.

Codul de etică și conduită al PSD prevede că respectarea normelor prezentate „constituie un criteriu pentru evaluarea integrității și calității de membru al partidului”.

Documentul conține și o serie de principii la care membrii PSD trebuie să adere, precum „onestitatea și respectul față de lege”, „respectarea drepturilor civice fundamentale”, condamnarea intoleranței, rasismului, antisemitismului, xenofobiei, discriminărilor de orice natură, „integritate și respect în activitatea politică, administrativă și profesională” („evitarea gesturilor, a mesajelor și a oricăror acțiuni care aduc atingere demnității umane, valorilor democratice, imaginii publice a Partidului Social Democrat și exercitării în condiții de moralitate și respect față de cetățeni a activității politice, administrative și profesionale”), „solidaritate și responsabilitate”, dar și „transparență și integritate”.

Codul prevede și faptul că, în exercitarea activității politice, membrii Partidului Social Democrat „nu trebuie să utilizeze în scop personal funcțiile și demnitățile politice, în defavoarea interesului organizației de partid de care aparțin și /sau a imaginii publice a Partidului Social Democrat” și „nu vor profita de funcția politică pentru a exercita presiuni – temporare sau de durată – asupra colegilor / organizației locale în forțarea unor decizii care să contravină legii, interesului public, liniei generale a partidului, a agendei politice a acestuia, sau intereselor comunității”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă buletinele. Anunțul făcut de MAI. Se întâmplă din 9 septembrie
Monica Tatoiu a ajuns la o pensie de procuror. Recalcularea i-a adus mai mulți bani...
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?